Wednesday, June 13, 2012

Ayam Goreng Berempah #1

Ayam Goreng Berempah


Ini resepi ayam goreng berempah untuk nasi lemak kukus ...

Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ dipotong kecil
5 biji bawang merah ~ ditumbuk
4 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
3 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil serbuk jintan manis
3-4 sudu besar tepung jagung
1 sudu serbuk kunyit
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak


Cara penyediaan:

1. Satukan ayam dengan semua bahan hingga sebati.
2. Perap ayam selama 2-3 jam.
3. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.

Credit To: Resipi Raidah

Monday, June 11, 2012

Ayam Goreng Berempah Serai



Bila tenguk blog member-member yang rajin masak bagi feedback kata ayam goreng berempah serai di http://love2cook-msia.blogspot.com/ni best giler..akak pun terjangkitlah jugak nak buat..terima kasih ye love (tak tahu nama sebenar) kerna bagi resepi yang sedap...minta halal akak c & p ajelah ye...


Bahan2 yang diperlukan :-
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan di potong sederhana)
Bahan dikisar bersama;
  • 6 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
----------------------------
  • 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
  • 2 sb serbuk kari daging
  • 1/2 sk serbuk jintanputih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
  • garam dan aji secukupnye (akak tak letak aji)
  • 3 tangkai daun kari
  • Minyak untuk menggoreng

Cara2 memasaknye :-

  1. Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
  3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
  4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!
www.kakinakl.com/

Sunday, June 10, 2012

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

World Visitor Map!

Visitors Map