Monday, February 20, 2012
Resepi Udang Galah ala Cina
Resepi Udang galah ala Cina
Bahan-bahan:
1 kg udang galah segar
50 gm sayur kering masin (tai tou choy)
30 gm cendawan hitam
5 sm halia muda
5 gm daun bawang
3 biji cili merah
Bahan perisa:
1 sudu sos kacang soya bercili
1 1/2 sudu kicap soya
1/2 sudu kicap ikan
400 gm air
1 sudu tepung ubi
*Gula pasir secukup rasa
Cara menyediakan bahan:
- Udang galah dibelah dua belakangnya dan digoreng selama lebih kurang satu minit dan toskan.
- Cendawan hitam, tai tou choy, cili merah, daun bawang dan halia muda dipotong halus.
- Larutkan tepung ubi bersama air secukupnya.
Cara memasak:
- Panaskan minyak secukupnya dan masukkan semua bahan yang disediakan tadi serta goreng sehingga berbau wangi.
- Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan digaul bersama bahan perisa sehingga masak.
- Masukkan larutan tepung ubi sebagai kuah dan gaulkan sehingga menjadi pekat.
- Setelah sebati dan masak, hidangkan.
- Hias dan sediakan untuk menjamu selera.
http://www.serikasih.com/
Subscribe to:
Posts (Atom)