Monday, February 20, 2012

Resepi Udang Galah ala Cina



Resepi Udang galah ala Cina

Bahan-bahan:

1 kg udang galah segar
50 gm sayur kering masin (tai tou choy)
30 gm cendawan hitam
5 sm halia muda
5 gm daun bawang
3 biji cili merah

Bahan perisa:

1 sudu sos kacang soya bercili
1 1/2 sudu kicap soya
1/2 sudu kicap ikan
400 gm air
1 sudu tepung ubi
*Gula pasir secukup rasa

Cara menyediakan bahan:

- Udang galah dibelah dua belakangnya dan digoreng selama lebih kurang satu minit dan toskan.

- Cendawan hitam, tai tou choy, cili merah, daun bawang dan halia muda dipotong halus.

- Larutkan tepung ubi bersama air secukupnya.

Cara memasak:

- Panaskan minyak secukupnya dan masukkan semua bahan yang disediakan tadi serta goreng sehingga berbau wangi.

- Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan digaul bersama bahan perisa sehingga masak.

- Masukkan larutan tepung ubi sebagai kuah dan gaulkan sehingga menjadi pekat.

- Setelah sebati dan masak, hidangkan.

- Hias dan sediakan untuk menjamu selera.

http://www.serikasih.com/

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

World Visitor Map!

Visitors Map